МУЗЕЙ ДИОН  
  Гористите склонове на Олимп - легендарното жилище на боговете, са дом на прекрасни диви цветя. През 1981 г. по решение на ЮНЕСКО Олимп е обявен за национален парк.
В подножието на божествения Олимп още стоят развалините на древния Дион, получил името си в чест на Дионисий. До наши дни са се съхранили античният театър, стадионът, светилищата.
Тук са се стичали хиляди елини, за да присъстват на Олимпиадите в Дион, започнали да се провеждат с особена тържественост през V в.пр.н.е.
 
     
 
  МЕТЕОРА - пазител на християнството  
  Метеора е скалиста местност в североизточна Гърция. Скалите са издялани с времето от водата и ветровете и са съвсем отвесни. Приличат на Белоградчишките скали, но са доста по-големи. През XI-XII век по върховете на тези естествени укрепления гръцките монаси построяват манастири до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала вдълбани в камъка. Днес шест от манастирите са отворени за посещения на туристи, вътре се продават сувенири и е позволено да се снима. Но въпреки, че са повече музеи отколкото манастири не се надявайте да ви пуснат да влезете с къси панталони.
Манастирите в Метеора са една от най-големите забележителности в континентална Гърция. Построени на върха на огромни скали, манастирите давали на монасите спокойствие и убежище от растящите кръвопролития във Византия през XIV в. Най-старите манастири били достигани чрез подвижни стълби, а последствие макари издигали монасите в кошове, метод използван до 20-те години на XX век.
Тогава на любопитните туристи, които питали колко често се сменяли въжетата, монасите отговаряли „когато Господ ги остави да се скъсат".
Сега туристите се изкачват по стълби, изсечени в скалите, а макарите се използват само за доставка на провизии.
 
     
 
  СОЛУН  
  Най-голямото украшение на цяла Гърция е вторият по големина град Солун. Основан е през 316 г. пр.н.е. от княз Касандър и носи името на възлюблената му жена Фесалоники - сестра на Александър Македонски.
Съвременният Солун е град, вдъхновяващ културата и любовта, град с открито сърце, обявен за културна столица на Европа за 1997 г.
По важните културно-исторически забележителности са Аристотеловият университет, известен с богатата си библиотека, Бялата Кула, Първа гръцка консерватория, Държавният театър на Северна Гърция, привличащ целогодишно световният актьорски елит с трите си сцени.
В църквата Св. Димитър са положени мощите на светите братя Кирил и Методий.
Градът предлага всякакви развлечения - от малките таверни с традиционни византийски ястия, до големите клубове, където можете да изкарате великолепно от зазоряването на утрешния ден.
 
     
 
  ТЕМПИ  
  Местността Темпи е разположена по поречието на река Пиниос в стръмна клисура разделяща планините Олимп и Кисавос.
Уникално по рода си е скалната църква - светилище на Агия Параскеви.
Под иконата на светицата блика чудотвоен извор с лековита вода и достига до скална пещера в подножието на Олимп.
 
     
 
Още история  
 
 
©2009 Hotel Dimitra Zeus| Created by Vilex